Ordforklaring – ordene er ordnet alfabetisk.

ADHD: Attention Deficit Hyperkinetic Disorder. Direkte oversat til dansk: Opmærksomheds Mængde Hyperaktivitet Uorden. ADHD drejer sig altså om mængden af opmærksomhed og niveauet af (hyper)aktivitet – eller niveauet af energi, kunne man udvide det til at sige. Det er ikke alle personer med ADHD, der er hyperaktive. Men de fleste ADHDere vil fremstå som enten overgearede eller energiforladte. De fleste ADHDere har problemer med energiniveauet.

ADHDer: en person med ADHD-diagnosen. Kan bøjes som et almindeligt navneord. (Mit udtryk.)

NB.: Med udtrykket risikerer jeg at reducere mennesker, som mig selv, til deres egen diagnose. Jeg bruger selvfølgelig kun ordet, fordi det her handler om ADHD. Til daglig brug vil ADHDere gerne forbindes med noget andet end vores lidelse.

Frontallapper: den del af hjernen, der sidder i panden, over øjnene. Frontallapperne er en slags direktionssekretær, der sammenkører oplysninger og sanseindtryk fra alle dele af hjernen, og sætter dem sammen til en samlet, overskuelig helhed, som sendes videre til bevidstheden.

Det er fx. i frontallapperne, at de to (lidt) forskellige synsindtryk, der kommer fra hvert af menneskets to øjne, bliver sat sammen til et billede med dybde og perspektiv.

En del af hukommelsen ligger i frontallapperne.

Genuin: Ægte, alt dækkende, sammenhængende.

I flow: Et udtryk fra stressforskningen. Det betegner den tilstand, hvor en person hverken keder sig (pga. for få eller for rutineprægede arbejdsopgaver) eller føler sig presset (pga. for mange eller for svære arbejdsopgaver.)

Impuls: et signal fra hjernen, til at reagere på en bestemt måde. Fx. blive hidsig, begynde at grine. Hos neuro-typiske hæmmer frontallapperne impulserne, så man kan nå at vælge en anden reaktion, end den (impuls) der først falder en ind.

Indre ide-pistol: Når ens hjerne bliver tæppebombet med ideer fra underbevidstheden, hurtigere end man kan nå at bruge dem. Skyldes ADHDernes manglende neurologiske impulshæmmere. (Mit udtryk.)

Inkludere: rumme. Inkluderende humor – en humor hvor man morer sig over det absurde i situationen, og det, at alle, der er til stede, bliver narrede, når der opstår en misforståelse.  I modsætning her til står ekskluderende humor – hvor man tager stilling til, hvem der misforstod, og vurderer, at det var personens egen skyld, at vedkommende fik galt fat i budskabet – at det derfor er personen, der er latterlig.

Irritations-impuls: Irritation og hidsighed er typisk for en ubehandlet opmærksomhedsforstyrrelse. Det skyldes det pres, det er, for en person, der bliver distraheret af alt, alligevel at holde fokus.

Irritations-impuls. ADHDere har svært ved at lade være med at ‘følge deres første indskydelse’. Vi taler før vi tænker, stikker en hvid løgn, før vi har overvejet, om den kan gennemskues. Vi siger sandheden, før vi har fået overvejet, om den kunne såre nogen, eller om det er strategisk, overhovedet at sige noget.

Medierende: ‘vær medierende’ betyder: prøv at hjælpe med at finde et kompromis, som begge parter kan acceptere. Hjælp parterne med at kommunikere det, de ønsker at sige, på en måde som modparten kan forstå og forholde sig til.

Neuro-typiske: personer, der har en hjerne, der fungerer som flertallet af menneskelige hjerner. (Mit udtryk – hentet fra engelsk hos Aspergers Liberation Front.)

Jeg bryder mig ikke om at kalde folk med normaltfungerende hjerner for ‘normale mennesker’. Både neuro-typiske og personer, med neurobiologiske lidelser, fx ADHD, kan gøre menneskelige og umenneskelige, normale og unormale, ting.

Opmærksomhedsforstyrrelse: en del af ADHD-diagnosen, der kan være mere eller mindre dominerende, i forhold til andre dele. En opmærksomhedsforstyrrelse har man, når man er meget nem at distrahere (og er født sådan) eller når det, at man fokuserer på noget bestemt, gør, at man glemmer alt andet.

Stream of consiousness: Bevidsthedsstrøm. Altså de tanker, følelser og sanseindtryk der løber gennem ens bevidsthed, når man er vågen. Udtrykket er hentet i litteraturanalysen, hvor det er er blevet brugt til at beskrive en bestemt skrivestil.


Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: